Scriu acest articol din postura mea de evaluator de proiecte (începând cu anul 2013). Pe parcursul activității am întâlnit tot felul de păreri, sfaturi și exemple date de oameni care au avut de-a face cu proiectele, dar mai ales de la cei care vorbeau numai din auzite și întotdeauna eronat. Pentru că dacă nu trăiești efectiv experiența unei scrieri sau a unei implementări pentru un proiect câștigat, nu poți vorbi la obiect oricât de bine intenționat sau informat ai fi.
În primul rând, înainte de a accesa un proiect – care reprezintă o finanțare nerambursabilă dată în anumite condiții – trebuie să te informezi temeinic despre ce presupune acea activitate și despre ce presupune proiectul în sine. Nota bene!!! Majoritatea se gândesc la proiect ca la niște bani picați din cer pentru care nu trebuie să facă nimic, poate doar să-și angajeze un consultant bun. Eroare totală! Un proiect reprezintă un ajutor care vine la pachet cu niște condiții, uneori destul de dure. Dacă depinzi doar de banii din proiect și nu ai fonduri proprii cu care să susții afacerea măcar o perioadă, atunci ar trebui să te gândești de două ori înainte de a aplica. Nu mai este nici un secret că banii nu vin la termenele prevăzute în contract aproape niciodată, iar acest lucru îl poate dezechiibra serios pe antreprenorul care nu a realizat o analiză completă a riscurilor.
Ce înseamnă mai exact acest lucru? În momentul în care realizezi o investiție și primești o parte din finanțare din proiect este necesar să creezi câteva locuri de muncă pe care să le și menții o anumita perioadă. Asta înseamnă că vei avea de plătit salarii indiferent dacă afacerea merge sau nu (se presupune că ea merge strună conform planului de afaceri depus inițial). Din păcate mulți aplicanți au în vedere doar povestirile altora despre cum se face și nu o analiză profesională a riscurilor din toate punctele de vedere. Mi-am propus să vorbesc despre ea într-un alt articol, deoarece acesta este dedicat spulberării mitului conform căruia proiectele europene sunt panaceu universal pentru orice nevoie pe care o avem. Trebuie să știți că majoritatea liniilor de finanțare actuale au un punctaj suplimentar pentru fiecare loc de muncă nou creat, doar că acest lucru poate deveni o capcană pe termen lung. Orice consultant are tendința să bifeze maximul de locuri de muncă pentru a avea punctaj suplimentar, dar fiecare persoană în plus crează o presiune mai mare pe buget. În acest sens este necesar să faceți un calcul exact dacă vă puteți permite să plătiți acei oameni din încasările preconizate. Salariile reprezintă cheltuieli fixe din punct de vedere contabil, alături de utilități și chirii, ceea ce determină o sumă destul de consistentă pe care trebuie să o plătești lunar indiferent dacă ai încasări sau nu.
Pe lângă asta trebuie să știi că evaluarea și implementarea proiectelor durează destul de mult. Dacă tu ai nevoie de un utilaj sau de o investiție peste câteva luni pentru a-ți extinde sau rentabiliza afacerea, atunci fă-o din banii tăi, nu aplica pentru proiect. Sfatul este unul prietenesc și te scutește de multe dezamăgiri și chiar necazuri deoarece evaluarea și implementarea durează minim 12-18 luni, termen pe care s-ar putea să nu fii dispus să-l aștepți. Proiectele sunt foarte bune și utile pentru dezvoltări ale afacerilor sau pentru investiții pe termen mediu (de ex: vreau să realizez un nou produs sau să măresc în viitor capacitatea de producție).
Când scrii proiectul încearcă să privești lucrurile și din punctul de vedere al evaluatorului pentru a avea mai multe șanse de reușită. Dacă nu poți, te invit la cursul meu de Evaluator proiecte! Se desfășoară periodic în mai multe orașe din țară, iar detalii poți regăsi pe site-ul www.asociatiacantemir.ro. Detaliile importante se regăsesc la finalul ghidurilor de finanțare în grila de evaluare care este publică. Am constatat faptul că mulți beneficiari sau potențiali beneficiari nu știu nimic despre acest lucru și realizează proiectele așa cum cred ei că ar trebui să fie, nu cum se precizează clar în documentele oficiale. Atât forma, cât și conținutul proiectului trebuie să fie clare și ușor de urmărit pe capitole și secțiuni ale proiectului. Informațiile redundante nu-și au locul deoarece plisctisesc evaluatorii și diminuează calitatea aplicației.
Nu în ultimul rând vreau să vă atrag atenția asupra sumei solicitate ca și finanțare nerambursabilă. O parte dintre cei cu care am stat de vorbă se aruncă la sume uriașe de genul sutelor sau a milioanelor de euro, în condițiile în care nu au experiență în antreprenoriat. Este o mare greșeală și un drum sigur către falimenul afacerii și cel personal. Pe lângă cota de confinanțare proprie, trebuie să iei în calcul cheltuielile neeligibile care apar oricum pe parcursul proiectului, dar și valoarea TVA care nu este întotdeauna deductibilă. Este foarte înșelătoare situația în care calculul se realizează doar pentru cota de confinanțare care poate fi între 5-50%, când de fapt cheltuilelile antreprenorului sunt mult mai mari. Deasemenea este necesar să te întrebi dacă merită efortul la final, comparativ cu situația în care ai face respectiva investiție din banii tăi. Atunci când implementezi un proiect îți trebuie personal suplimentar, tot felul de experți, ai controale tematice la anumite intervale și nu ai voie să achiziționezi nimic second-hand.
Am întâlnit mai multe situații în care, după un calcul amănunțit și o analiză a avantajelor și dezavantajelor, potențialul beneficiar a renunțat la proiect și și-a dat seama că nu este avantajoasă depunerea lui. În articolele următoare voi prezenta câteva exemple din categoria ″așa da″ și ″așa nu″ din diverse zone ale țării și pe diverse linii de finanțare.
Ma interesează un proiect pe o spălătorie auto ( camioane+autoturisme) de capacitate mai mică ! Adiă o boxă camion și 3 boxe autoturisme. Dacă este sau urmează o asemenea finanțare?
Aveti mare dreptate,cei ce sa abordeze un proiect le prinde foarte bine ceea ce le comunicati
Multumesc!