Lumea s-a oprit în loc de două luni jumătate pentru unii, dar pentru alții nu. Tocmai această atitudine va face diferența în viitorul apropiat între învingători sau măcar supraviețuitori și cei care vor pierde (uneori tot) în această criză. O parte foarte mare a populației a stat liniștită, cuminte și fricoasă ascultând îndemnul panicos al unor posturi TV, facându-și provizii pentru zile negre, în timp ce alții au trecut prin filtrul propriu toate informațiile, s-au recalibrat rapid și au încercat (iar în mare parte au și reușit) să obțină un avantaj competitiv în fața concurenței.
În tot acest timp, formarea profesională a adulților a evoluat și ea, de la cursuri cu prezență la cele online. Tot în acest timp au apărut o mulțime de ″guru″ ai cursurilor online, care te învață să vinzi, să creezi, să faci filme pe Youtube chiar dacă nu ai avut nici o legătură cu domeniul până atunci. Ei uită, se pare, că trebuie să oferi și calitate la aceste cursuri, informații realmente folositoare pentru cei care le privesc, nu doar să te promovezi bine dar la final rezultatul să fie îndoielnic.
Vă scriu acest articol din postura unui trainer/ formator sau profesor – cum vreți să-mi spuneți de 18 ani (tocmai am sărbătorit majoratul în pedagogie), care a avut până în prezent peste 5000 de absolvenți la mai multe tipuri de cursuri. Predau cursuri internaționale online la Training Cariere SRL încă din anul 2018 când puțini erau cei care foloseau această metodă.
Ce pot să vă spun acum când toată lumea a fost forțată să treacă în mediul virtual cu predarea, dar și cu învățarea este că cei care nu au realizat necesitatea adaptării din timp vor da faliment în viitorul apropiat, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru. Poate vă veți întreba de ce? Simplu! Pentru că mediul online reprezintă un domeniu care nu este accesibil oricui, nu mai este atât de interactiv și trebuie să selectezi mult mai riguros informațiile oferite. Calitatea trebuie să fie mult mai bună în mediul online decât la cursurile cu prezență unde mai ai posibilitatea să faci o glumiță, să dai un chestionar la completat, să mai faci o pauză etc astfel încât să se umple timpul. Da, nu toți fac la fel, însă majoritatea furnizorilor s-au complăcut în cursuri foarte slabe calitativ, predate cu metode depășite, fără legătură concretă cu ceea ce se realizează efectiv pe piața muncii sau practic în meseria respectivă.
Acum se face diferența pentru că o afacere merge bine dacă știi să anticipezi viitorul și să integrezi tendințele tehnologiei. Ori tocmai un domeniu despre care se presupune că ar trebui să aducă valoare adăugată în alte ramuri de activitate prin plusul de informații calitative, a rămas în urmă la capitolul adaptare și sincronizare cu piața. Acest lucru se datorează în parte faptului că unii furnizori s-au bazat mult pe cursurile realizate prin proiectele cu finanțare nerambusabilă care acum sunt suspendate, iar alții pe faptul că nu se schimbă nimic, oamenii nu au pretenții, iar legislația lacunară va fi în continuare o umbrelă pentru activitățile viitoare.
Spre deosebire de alte firme, Training Cariere SRL din Iasi, s-a orientat încă din anul 2016 spre cursuri la nivel național și internațional, iar din 2018 și pe cursuri online derulate cu mare succes pe teme actualizate în permanență. Ce am învățat eu din această experiență? În primul rând faptul că în orice criză există o oportunitate și o nișă importantă de câștig.
Ca să parafrazez un economist celebru al secolului trecut – ″în perioadele de criză se fac marile averi″ – eu aș zice că în perioadele de criză se nasc marile idei de afaceri. Am văzut și am constatat concret modul în care firmele ce s-au promovat și au avut activități în această perioadă au avut de câștigat mult în fața concurenței, poate nu ca și potențial financiar, dar cu siguranță un boom de imagine. Ele sunt mult mai cunoscute acum și au un start foarte bun la acest început de vară.
Al doilea lucru observat de mine este că oamenii care doresc să se perfecționeze, o fac oricum în orice perioadă sau mai bine zis aceștia profită de perioadele de criză pentru a recupera decalajele de timp/ informație/ abilități. Domeniul formării profesionale s-a redus mult ca și activitate, dar nu a fost sistat de tot precum alte activități, ci a avut oportunitatea de a se adapta la nevoile clientului.
Alt lucru observat în această perioadă este că nu toate cursurile se pot realiza online, oricâte resurse ar fi disponibile și oricâtă pregătire și pricepere ar avea profesorul. De exemplu, cursurile de învățare a anumitor soft-uri nu pot fi realizate în mod eficient online deoarece acest lucru depinde și de infrastructura și capacitatea beneficiarului de a se adapta. În formarea profesională se lucrează cu ″materialul clientului″ care vine la cursuri tocmai pentru că nu are anumite abilități și dorește să le dobândească.
Ca și concluzie generală, va mai dura până vor lua amploare cursurile online în toate domeniile deoarece nu există disponibilitate mentală și materială din partea tuturor – atât furnizori, cât și participanți. Iar dacă doriți să luați parte la cursuri de calitate, în format fizic sau online, vă invităm pe site-ul companiei www.trainingcariere.ro pentru a studia oferta și a obține informații suplimentare.
Lasă un răspuns