Cum ar fi ca educația și cultura noastră să fie prezente în mod oficial într-o țară arabă? Cum ar fi ca limba română să fie predată în mod curent copiilor diasporei din familii mixte cu rădăcini atât de diferite? Ei bine … acesta este deja un vis împlinit … pentru că astăzi vă spunem povestea primului proiect european pentru diaspora română din Orientul Mijlociu, mai exact din Emiratele Arabe Unite.
Centrul Educațional Român in Emiratele Arabe Unite este ideea și creația managerului de proiect Cristina Sofronia, care este și manager al companiei Global Development Center din Dubai, iar acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Compania a fost înființată în anul 2020 în timpul pandemiei ca răspuns la creșterea extraordinară a solicitărilor de servicii educaționale online și are profil de consultanță în scrierea planurilor de afaceri, formare profesională și coaching adaptate nevoilor pieței locale din Orientul Mijlociu și nu numai. Segmentul diasporei românești din Emirate a reprezentat un punct de interes deoarece românii din zonă nu au mai beneficiat de activități educaționale organizate în mod structurat, iar nevoia de pregătire și actualizare a cunoștințelor este foarte mare pentru că piața este puternic concurențială.
Totodată, conglomeratul de naționalități existente în Emirate, precum și stilul diferit de viață și de interacțiune reprezintă un miraj pentru multă lume de pe toate continentele, iar românii nu fac excepție. Totuși, aici, ca și pe teritoriul american, întâlnim un procent mult mai mare de români cu studii superioare care lucrează pe poziții de top pe piața muncii pentru simplul motiv că angajarea și plata se fac în funcție de naționalitate, iar anumite tipuri de locuri de muncă sunt destinate doar unor naționalități. În aceste condiții, pregătirea de specialitate și formarea profesională adaptată la cerințele pieței locale sunt esențiale pentru obținerea unor venituri suficiente care să asigure o viață decentă și o evoluție personală.
Proiectul Centrul Educațional Român în Emiratele Arabe Unite are ca scop deschiderea și perpetuarea unor serii de activități educaționale atât pentru adulți, cât și pentru copii, în limba română, în vederea întăririi legăturilor cu tot ce este românesc, cu educația, cultura și limba română. Copiii diasporei vor fi încurajați să studieze, să citească și să vorbească în limba română astfel încât să nu fie pierdute complet legăturile cu țara.
Printre activitățile finanțate în cadrul proiectului de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sunt trei întâlniri educaționale cu o plus valoare importantă pe teme de interes în rândul comunității, cum ar fi: fondurile europene pentru diaspora, antreprenoriat și management, dezvoltare personală și păstrarea identității.
Doamna manager de proiect, Cristina Sofronia este doctor în economie, specializarea analiză economico-financiară, trainer de peste 20 de ani, are experiență în scrierea și evaluarea de proiecte de peste 15 ani și are o prezență media și online remarcabilă. Redăm mai jos un fragment din interviul realizat în care doamna Cristina Sofronia scoate în evidență ce înseamnă acest proiect pentru comunitatea românească din Orientul Mijlociu:
„Sunt extraordinar de mândră de reușita acestui proiect în primul rând pentru că am fost la prima aplicație anul acesta și în al doilea rând pentru că nu s-au mai finanțat proiecte pentru românii din Orientul Mijlociu. Noi am organizat acest centru educațional în Dubai, dar el nu se adresează doar românilor din Emiratele Arabe Unite, ci și celor din țările vecine din Golful Persic, așa numitele GCC. Anunțurile noastre au ajuns și la românii din Oman, din Qatar, din Bahrain și chiar din Arabia Saudită și sunt convinsă că în viitor aceștia vor veni la activitățile noastre pentru că este ceva inedit, de o înaltă calitate a organizării și foarte util ca informație.
Experiența mea în organizarea de programe de formare de peste 20 de ani și-a spus cuvântul, iar experiența partenerei noastre, doamna Ioana Albada de la firma HitHigh Events din Dubai și-a lăsat amprenta asupra comunității din Emirate. În această formulă vom merge și la următoarele proiecte deoarece consider acesta un prim pas către o continuitate a activităților și rădăcinilor românești într-o comunitate de elită care are capacitatea, timpul și energia necesare unor astfel de activități.
Mă bucur foarte mult că implementăm acest proiect și pe această cale doresc să mulțumesc finanțatorului nostru, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pentru oportunitatea acordată, aceea de a face mai vizibilă grija statului român și pentru comunitățile mai îndepărtate, cum este și cea din Orientul Mijlociu.„
Toate au un început, iar Centrul Educațional Român în Emiratele Arabe Unite este începutul stabilizării și concretizării activităților structurate de educație românească în Orientul Mijlociu. Să nu uităm că în mod tradițional, România a avut relații economice și diplomatice bune cu țările arabe, iar românii sunt bine văzuți în zonă, ceea ce este un avantaj în timpurile moderne, ținând cont de faptul că în unele țări nu avem o reputație chiar atât de bună. Acest proiect este un pas important către o identificare concretă cu elementele native, cu limba română și educația românească. Proiectul va fi extins și în perioadele următoare cu activități realizate sporadic până în prezent care vor deveni o normalitate și o continuitate de la an la an. Comunitatea românească din Emiratele Arabe Unite a participat în număr mare la activități exprimându-și interesul pentru realizarea acestora în mod continuu și ritmic.
Centrul Educational Român in Emiratele Arabe Unite este o poveste de succes a unei idei, a unui manager de proiect – doamna Cristina Sofronia – care a încercat și a reușit pentru prima dată ceva extraordinar, anume să puna bazele unor activități durabile care să ducă mai departe moștenirea noastră autentică și să cultive alături de valorile moderne și limba română pe care ar trebui să o cunoască toți copiii diasporei. Astfel de idei, puse în aplicare în locuri îndepărtate, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, arată încă o dată, dorința de menține legătura cu tot ceea ce este românesc, că dorul de țară este același, chiar dacă locuiești la 500 sau la 5000 de km de locurile natale. Acest proiect are un impact cu atât mai mare asupra comunității prin faptul că distanța în creștere față de țara de adopție este un impediment în calea vizitelor mai dese în România. Una este să locuiești în Europa și să fii la 2 ore distanță cu avionul și alta este să locuiești la multe mii de kilometri și să vii o dată pe an sau chiar mai rar.
Ca și concluzie, acest proiect este un exemplu pentru toate comunitățile românești dinafara granițelor, iar doamna manager de proiect reprezintă un exemplu de succes în materie de educație și antreprenoriat.
Mai multe detalii despre sprijinul și activitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, puteți afla aici.
Lasă un răspuns