Uite că au trecut mai bine de 8 luni de când am scris primul articol la începutul pandemiei despre reinventare și felul în care se va schimba viața noastră. Se pare că am avut dreptate atunci că va dura peste 2 ani revenirea … dar nu despre asta este vorba …
Dacă ar fi să descrii într-o singură idee anul 2020, care ar fi aceea? Pentru mine, anul 2020 a fost unul minunat, în care am prins aripi și am ieșit din zona de confort, iar senzația este neprețuită. Se știe că frica este sentimentul primordial cu care ne naștem, iar depășirea limitelor nu înseamnă negarea fricii, ci integrarea ei. Am văzut oameni cuprinși de panică, de teamă, care nu au mai ieșit din case, cărora li s-a îngustat orizontul și și-au pierdut bucuria de a trăi. Eu nu fac parte dintre ei, sfârșitul anului 2020 mă găsește într-o energie mult mai bună decât începutul anului.
De ce? Explicația stă în alegerile noastre. Suntem suma alegerilor pe care le facem, iar în funcție de asta viața noastră ne mulțumește sau nu. Poate veți spune că este un citat motivațional … și da și nu! Până la urmă pentru a-ți înfrunta fricile îți trebuie curaj. Am văzut enorm de multe frici în timpul pandemiei, dar frica de boală care pare cea mai evidentă nu se compară nici pe departe cu frica de a ieși din zona de confort.
Confortul este o definiție distinctă pentru fiecare dintre noi. Și nu, nu înseamnă să stai în fața televizorului fără să faci nimic o zi întreagă. Eu vorbesc despre altă zonă de confort, cea pe care nu te încumeți să o lași de teama necunoscutului, chiar dacă știi că nu-ți poate fi mai rău. Paradoxal, persoanele care par foarte puternice ies destul de greu din zona de confort, iar unii mai ″mici″ se descurcă foarte bine. Deja încep să se vadă învingătorii și învinșii pandemiei, iar pe măsură ce aceasta va înainta, se va adânci diferența. Și nu doar în domeniul antreprenoriatului, ci și în viața noastră în ansamblul ei. Cei care sunt dominați de frică în continuare vor sta ascunși în case sau în vizuinile imaginare construite mental pentru a se apăra de intruși sau dușmani care nu există. Ceilalți … își vor trăi viața frumos la fel ca și până acum, vor călători și își vor deschide orizonturile.
Întotdeauna schimbarea vine din interior și nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în jur. De cele mai multe ori toate situațiile prin care trecem sunt oglinda interiorului nostru. Cred că în această perioadă am fost bombardați cu explicații psihologice și îndemnuri de a ne cunoaște pe noi și de a ne reconecta cu sinele nostru. Totuși, acestea sună ca un ecou într-un butoi gol dacă în sinea ta nu ești pregătit, dacă nu ai ajuns la acel nivel de conștientizare care să-ți permită să iei o decizie. De cele mai multe ori nici măcar nu știm ce vrem. Sau ceea ce credem că vrem de fapt nu este cel mai bine pentru noi.
De unde avem totuși această teamă de schimbare? Ea provine din vremuri ancestrale în care necunoscutul era asociat cu pericolul. Nu puteai ști dacă din întuneric sau din pădure nu va apărea un dușman sau un animal care să te omoare, deci era mai bine să rămâi în zona sigură pe care o cunoșteai, astfel încât să fii ferit de pericole. Așa este și în ziua de azi, doar că fricile s-au mai rafinat, iar frica de moarte a fost înlocuită cu frica de abandon, de a nu pierde locul de muncă, de a nu fi singur, de a nu te face de râs etc. Toată gama de frici pe care de cele mai multe ori nici măcar nu le conștientizăm au explodat la suprafață în timpul acestei pandemii, iar rezultatul … se vede cu ochiul liber. Unii și-au pierdut afacerile, alții locurile de muncă, alții prietenii, dar cei mai mulți s-au pierdut pe sine pentru că de fapt nu erau pe drumul lor.
Pandemia a venit natural să reașeze niște lucruri, să facă ordine în ierarhii și să dea valoare oamenilor cu adevărat valoroși. A venit să facă schimbările necesare pe care noi nu le-am fi făcut poate niciodată de bună voie și ne-a ajutat să ne dăm seama cam pe unde ne aflăm. În cazul în care ne mai întrebăm, natura are propriile mijloace de a regla totul atunci când noi stricăm echilibrul cu acțiunea sau inacțiunea nepotrivită.
Dacă ar fi să dau câteva sfaturi pentru ieșirea cu bine din această criză, aș face o sinteză din experiența mea de succes de anul acesta:
- În primul rând, analizează-te și află ce îți dorești cu adevărat. Imaginează-ți o zi din viața ta ideală și vezi cum vrei să te simți, unde vrei să fii și ce vrei să faci. Așa vei ști dacă ești pe drumul cel bun sau nu.
- Urmează-ți visele, ele vor deveni realitate într-o zi! Dar dacă nu faci nimic, nici măcar un pas în direcția materializării lor, ele vor rămâne doar vise. Ca să citez pe cineva foarte drag mie, evită să te naști talent și să mori speranță! Fă ceva concret pentru tine – e valabil în orice domeniu.
- Asumă-ți urmările deciziilor tale. Asta necesită cu adevărat curaj și tărie de caracter pentru că vor fi multe persoane sau piedici care vor încerca să te întoarcă din drum. Dar întotdeauna ar trebui să-ți amintești că nici unul dintre noi nu știe cu adevărat cât de departe merg efectele deciziilor pe care le luăm. Nu vom ști niciodată câți oameni sunt cu adevărat afectați de ele sau câte vieți am schimbat în bine sau în rău. Oare dacă am ști, ar conta? Am fi mai responsabili sau am gândi altfel? Asta e o temă la care poate se merită să medităm …
Pot să spun că dacă nu era pandemia, ieșirea mea din zona de confort ar fi întârziat considerabil, însă anul acesta mi-am demonstrat că pot și sunt mai aproape de visul meu decât am crezut. Deci pentru mine pandemia a fost o oportunitate și mi-a dat aripile pe care altfel poate nu le-aș fi avut. Vouă ce v-a adus anul 2020?
Buna ! E corect tot , dar din pacate cei care gandesc asa sunt priviti fie ca nebuni, fie ca ciudati …
Este exact ca surdul care spune ca ești nebun când te vede dansand:))